5 ключів в світ смачної фуд-зйомки

27-05-2021

Незважаючи на велику кількість інстаграмних фуд-блогів, їжа на професійних кадрах з'являється досить рідко. Фуд-зйомка навіть в Києві не отримала того поширення, якого гідна предметна фотографія.

У цьому жанрі можна знайти в кращому випадку невеликі відеокурси, та й ті - або російські, або з них списані. Але ж для того, щоб домогтися смачного результату фуд-зйомки, не потрібно багато реквізиту або особливих умінь, для початку достатньо розуміння ключових моментів, які зроблять з прохідного кадру - неймовірний.

alt - який обрати фон для фуд-зйомки

Ключ 1: Фон

Натуральні матеріали - одна з найважливіших складових красивою кулінарної композиції. Дерев'яна стільниця - класичний приклад, але підійде і однотонна кам'яна плита темних тонів, невибілена лляна скатертина, металевий піднос з патиною і інші предмети, текстуру яких хочеться відчути кінчиками пальців. Саме з фону, який викликає асоціації з приємними тактильними відчуттями, і починається справжнє фудпорно.

Тепер додамо акцентів. Красивий посуд, столові прибори, кошики, глиняні глечики та чашки, серветки - все це можна купити на «блошиних» ринках або в Інтернеті. Щоб не хапати все підряд, вибирайте предмети з наступними характеристиками:

  • з натуральних матеріалів (ніякого пластику в кадрі!)
  • з красивою поверхнею (опукла текстура глини, глянсовий фаянсовий бік, матове скло і т.д.)
  • однотонні або з дуже лаконічним малюнком
  • без видимих тріщин, сколів та інших подібних дефектів

Таких предметів у кадрі має бути не більше трьох. Навіть коли ви знімаєте відеоролик, намагайтеся не складати в зоні видимості камери все, що тільки може знадобиться. Нехай кухонне начиння з'являється тільки в разі потреби, тоді вся увага буде зосереджена на їжі.

alt - комбінація кольорів для фуд-зйомки

Ключ 2: Колір

Основне, що потрібно знати про колір для предметної фуд-зйомки - це правило контрастів, «темне-світле-темне-світле». Якщо центр композиції, смачне і корисне блюдо, яке ви вирішили зафіксувати, темний - необхідна світла тарілка і темний фон. Звертаєте увагу на хмару вершків? Використовуйте темну глину і лляну скатертину. Колір посуду і решти кухонного начиння повинен бути чистим, без бруднуватих домішок, а в кадрі не повинно бути крихт, які зроблять будь-який гарний колір строкатим і нецікавим.

Якщо ж ви замахнулися на повноцінний натюрморт з буйством фарб, використовуйте однотонний фон. Для базового рівня добре підійде білий, сірий і чорний, з ними простіше всього працювати, а в міру накопичення досвіду можна підключати і інші кольори.

alt - композиція у фуд-зйомці

Ключ 3: Композиція

Тут кількість порад на одиницю матеріалу зазвичай зашкалює, причому інформацію можна знайти саму суперечливу. Причина такої строкатості - не «погані» і «хороші» автори, а різниця в почутті стилю, смаку і напрямки, в якому працює фотограф.

Розташування продуктів і загальна концепція фуд-зйомки для ресторану - це одна справа, а покрокове приготування страв - зовсім інше. Для того, щоб навчитися композиції в будь-якому з напрямків, в першу чергу важлива «обізнаність». Приберіть з щоденного перегляду блоги, фото в яких вас не надто тішать, додайте якомога більше професійного контенту. І дивіться, дивіться, дивіться. А щоб було простіше зрозуміти, на що саме потрібно звертати увагу, ось кілька основних прийомів, які використовують фотографи і оператори:

  1. Точки «золотого перетину». Увімкніть сітку на камері: перетинання ліній або кути квадрата і будуть точками, куди ми в першу чергу звертаємо увагу. Тут має перебувати найважливіше.
  2. Діагоналі. Прямі лінії під кутом приблизно 60 ° привертають погляд до центрального елементу композиції, надають їй геометричність і відчуття перспективи.
  3. Трикутники. Три однакові предмети різного розміру або розставлені на різній відстані від об'єктива змусять глядача уважно розглядати фото або відео на екрані.
  4. Спіраль / равлик. Цей вид композиції побудувати не так-то просто, але від вдалого знімка буде просто не відірватися. Напівкругла лінія тарілки або підношення повинна приводити погляд до змістового «серця», зміщеного в правий верхній сектор.
  5. Повторення патерну. Знімки з однаковими елементами - це вже рід мистецтва, але їх цікаво розглядати. Такі композиції часто використовують в кулінарних журналах для статей загального змісту.

alt - правильне світло для фуд-зйомки

Ключ 4: Світло

Ще один пункт, який потребує багато практики, хоча у фуд-відео для початківців варіант підсвічування тільки один, а у фуд-фото - два.

Світло, що заповнює - велика кількість освітлення зверху. Воно необхідне для чіткого відео та підійде для більшої частини фотографій. Але тут є труднощі, які обов'язково потрібно вирішувати: тінь від апаратури, яка падає на кадр при зйомці зверху. Це вирішується продуманою установкою камери і джерел світла.

Бокове світло, яке може бути контуровим (основа кадру - гра світла і тіні) або малюючим (як світло з вікна), добре підходить для формату фото, але не завжди доречне на відео.

alt - ракурси при зйомці їжі

Ключ 5: Ракурс

Нарешті, вся «сцена» готова, залишилося зрозуміти, звідки знімати. Для початку, придбайте або візьміть в оренду штатив. Фуд-зйомка відео без нього точно не обійдеться, та й фото буде краще - без змащеного фону і зернистості, викликаних цифровим «добудовування» кадру. Багато фотографів радять для початку освоїти вид зверху - це основний прийом, який знадобиться вам для зйомки роликів з приготуванням їжі.

Для соцмереж найкраще будувати вертикальний кадр, його найзручніше дивитися на смартфоні. Горизонтальні кадри, навпаки, ідеальні для перегляду з комп'ютера або ноутбука, вони надають зйомці глибину і достовірність.

І тільки після того, як ви освоїлися, можете починати експериментувати і знімати їжу так, ніби ви сидите за столом і дивитеся на неї. Це самий «смачний» вид натюрморту, який при дотриманні інших умов виглядає як витвір мистецтва.